Træningsplan – POTS…..

Træningsplan / træningsprogram POTS patienter… (POTS-syndrom)! 

IMG_6981

Jeg lovede lige før i dag at smide mit træningsprogram op. Dette træningsprogram er altså for POTS patienter, og ikke folk der er sunde og raske. Mest af alt fordi det ikke er så hårdt. Man kan måske bruge det hvis man er nybegynder eller noget. Men primært er det jo altså til at styrke ens muskler (så det hæver blodtrykket) og presse ens høje puls.

Det skal siges, jeg er blevet ret god i forhold til jeg startede og mit helbred meget bedre. Jeg ved der findes nogle derude som nærmest kun kan ligge ned og ikke gå/stå overhovedet. Til jer har jeg blot at sige, at hvis i har POTS er det væreste i kan gøre at blive liggende. Jeg havde 2 uger sidste år hvor jeg overhovedet ikke kunne rejse mig uden at være ved at besvime og var helt ekstrem svimmel, så jeg lå. Men det vigtigste er altså at starte i de små. Så først vil jeg lige skrive om hvordan jeg kom på benene sammen med behandlinger af akupunktur og vitaminer.

IMG_6978

Da jeg lå der i sengen, sørgede jeg for selvom det var så ubehageligt, at komme op og stå hver time og gå lidt ved enden at få hjælp eller holde ved noget. Start evt med at kravle rundt. Bare sørg for ikke at ligge ned stille hele tiden. Efter måske 2 ugers tid, så begynd også at træne liggende. Evt en pude mellem benene og presse lårene ind og ud. Eller lav venepumpeøvelser. Det er vigtigt i ved at det kan tage jer 2-3 måneder at komme op og træne. Så det er okay at i ligger ned og træner.

Når så i begynder at kunne stå/gå lidt, så sørg for hele tiden og kom op og gå rundt. Lig vasketøj sammen eller vaske op i hånden stående osv. Stille og roligt. Ikke pres jer selv for meget, for det kan gøre det værre. I starten kan i være trætte. Så sov et par timer efter. Det er helt normalt at være træt efter blot måske at have gået lidt rundt på 5-10 min.

IMG_6979

Når så i kommer dertil hvor i kan sidde op i længere tid af gangen. Så begynd på en kondition cykel. (Jeg startede på en blodcirkulations cykel, hvor man sidder på en stol/sengen og cykler rundt, ikke ret hårdt) Måske en med ryglæn. Cykel det i kan. I starten kunne jeg kun cykle 2-3 min og så skulle jeg af og ned og ligge i 5 min. Så op igen. Målet i starten skal være 15 min cykling. Også gerne med pauser. Det tog mig ca. 2-3 måneder at kunne cykle 15 min uden pauser. Og sådan fortsætter i. Når i kan lidt mere ville jeg tage få øvelser ind med styrketræning. Af erfaring er styrketræning for mig det der er værst og her skal jeg oftest sove lidt efter. Men få øvelser af fem gentagelser er godt. Jeg brugte virkelig meget almindelige squats i starten og “op på tær og ned igen” for at få gang i mine ben. Benen er altså det vigtigste at starte med at styrke. Det er dem der skal bære dig og pumpe dit blod op i kroppen mod hjertet og hjernen igen.

IMG_6976

Efter lidt tid brugte jeg også lidt forskellige ting til at træne med. Fx elastikker. De er gode, fordi man her kan sidde og ligge ned. Eller sliderpads. Til forskellige squats.

Jo bedre jeg blev jo mere kunne jeg også holde ud. Og jo mere skal jeg presses nu. Og det er altså okay at få det skidt og føle sig virkelig utilpas efter og imens. Men tag pauserne og indkluder øvelserne i alt du kan. Fx squatter jeg imens jeg ligger vasketøj sammen, står på tær mens jeg vasker op, osv.

IMG_6977

Til sidst når du helt sikkert til der hvor jeg er i dag og måske kan du så bruge dette program: (det skal siges jeg er på 2,5 mg Procoralan morgen og aften)! Og sørg så for at drikke rigeligt med vand, 3 liter!

MANDAG: 30 min cykling, ca 10 km.

TIRSDAG: 45-60 min Styrketræning, find et program der passer til dig. Jeg bruger denne http://mettelyngholm.dk/traeningsprogram-til-hjemmetraening/ Jeg tager bare knap så mange af hver øvelse. Fx startede jeg blot med 10 af hver, nu har jeg tilføjet lidt ekstra på nogle af dem.

ONSDAG: yoga eller meditation, afslapnignsdag.

TORSDAG: 45-60 min styrketræning igen.

FREDAG, LØRDAG, SØNDAG: Her cykler jeg 30 min eller går korte ture eller oplever noget. Det følger også med til træningen.

IMG_6980

Hvis jeg har en dårlig dag, springer jeg fx styrketræningen over og cykler i stedet. Da styrketræning for mig er yderst hårdt. Men hellere lav lidt end ingenting.

Jeg har et pulsur hvor jeg holder øje med min puls (lånt af sygehuset) her ligge min puls på alt mellem 90-160 ca. Når jeg når 160, holder jeg oftest pause til den er faldet lidt igen.

Jeg har nu været i gang i 7 måneder, og selvom jeg ikke kan gå endnu. Så har jeg det meget bedre. Tro på det ❤️

Sidst men ikke mindst, se træningen som jeres arbejde. Det er jeres pligt. Uden den, kommer man ikke ret meget videre…. 🙋🏼

Påskeferien, medicin, kardiolog & kommunen….

Jeg har afprøvet en ny alternativ behandler….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *