Kronisk syge, spiller ikke syge, de spiller raske….

Det er lang tid siden jeg sådan rigtigt har skrevet på bloggen her, og jeg har også været ret dårlig til at svare på mails jeg har fået fra folk i samme båd som jeg (det skal jeg nok lige følge op på en af dagene). Grunden er nok egentligt meget enkel.

Jeg har været syg i 3 år og 2 måneder nu og jeg prøver egentligt bare så vidt muligt at leve et normalt liv. Derfor har jeg nok også lagt sygdommen lidt væk. Ikke at jeg ikke mærker den hver evig eneste dag, men jeg kender den og jeg har lært hvad den gør ved mig og lige ved også hvornår den udsætter mig for ubehag. Jeg brugte de første 2 år på at søge udveje, søge hvorfor lige mig og hvad det var. Men hver gang kom jeg til samme konklusion; der findes ingen udvej lige nu, andet end håb. Så jeg har ganske enkelt bare ladet som om jeg var rask. Egentligt ikke med vilje, det er nu bare faldet mig naturlig. Jeg tænker ikke helt på samme måde over den som jeg gjorde førhen. Nu er den blevet en del af mig, af os og vores hverdag. Det er skide uretfærdigt, men det kan og vil jeg faktisk ikke gå og bruge min dyrebare tid på at tænke på.

Derfor tog vi også springet først på året og skrev under på vores drømmehus. Vi havde mange tanker bag og også mange tanker både for og i mod. Men konklusion endte med at blive, at intet skal stoppe mig i at leve en nogenlunde normal hverdag. Heldigvis, viste det sig at være den bedste beslutning overhovedet muligt. Mit humør er steget flere grader og min velvære er fantastisk. Jeg har meget mere plads, have og føler jeg for en gang skyld kan trække vejret.

En af de bedste ting ved denne beslutning, var faktisk min dengang sagsbehandlers reaktion, hun blev så glad på mine vegne at hun nærmest fik tåre i øjnene. Det viste mig, at hun virkelig havde forstået hvilken kamp jeg sad i, hvilke følelser jeg sad med og hvad jeg var oppe i mod. Forståelsen af ens medmennesker at det aller vigtigste når man har noget at kæmpe med. Selv en forståelse kan få en til at føle sig rask. Desværre er forståelsen nogle gange bare meget lille ved nogle, som kun kan se indad og fremad i egen vejbane. Men sådan er vi jo alle så forskellige.

I min familie er jeg nu heldigvis (også ved mine nærmeste veninder og venner) bare Tania igen. Ikke hende den syge, men bare mig. Jeg kan nyde dem og de kan nyde mig og det er det vigtigste. De ved hvad jeg kan og ikke kan og det er rart. Jeg behøves ikke forklare hvorfor jeg ikke skal med ned og handle, eller sige mere end “det er en dårlig dag”, for så ved de, at jeg bare har brug for at slappe af. Nogle dage kan jeg langt mere end andre. Man ser det ikke udadtil mere, ikke på samme måde. (grund: 1. Jeg mærker POTS’en hver dag og jeg gider ikke medlidenhed, vil hellere nyde folk omkring mig. 2. Jeg har selv accepteret dens tilstedeværelse, derfor er jeg også meget gladere udadtil = føles for andre som om jeg har det bedre, selvom det måske for mig lige den dag kan føles som om jeg har det 10 gange værre. 3. Jeg deler ikke alt! HUSK det er mange ting i ikke ser, den eneste der gør er vel nok Matthias) Men jeg skåner også mig selv. Jeg kan sagtens have en aften hvor der bliver lavet god mad og hørt musik, vi har gæster osv. Men jeg kan ikke hver aften. Og har jeg sådan en aften, så bliver den også nøje planlagt. Jeg sørger for ekstra væske, vitaminer og sund mad og har ingen aftaler omkring min menstruation (der er POTS’en værst), fordi jeg ved det alligevel ikke kommer til at lykkedes. På den måde skåner jeg mig selv for nedture, hvor jeg fx bliver nød til at melde fra.

Sydommen er en del af mig nu, pt er den her for at blive. Jeg giver den de bedste betingelser hver dag, så vidt muligt. (Salt, vand, motionscykel, søvn, hvile, vitaminer, sundt mad osv). Jeg kan sagtens tage i plantecenter eller ud og fiske, det kræver bare langt mere af mig, min krop og den energi jeg har, end det gør for velfungerende kroppe. Derfor vælger jeg også mine udflugter og ture med omhu. Jeg har det godt og jeg er glad, vi er glade. Det er blevet hverdag for os. Så det at Matthias er den eneste der på egen hånd kan komme ud af huset og handle eller generelt køre efter noget, det er en normalitet herhjemme – sådan er det bare. Så kan jeg bidrage med så mange andre ting.

Situationen er den nu, at jeg stadig er bundet til hjemmet. Skal jeg noget uden for hjemmet, så skal jeg have en ven, veninde, familie eller Matthias med mig. Jeg kan ikke rigtigt selv og slet ikke gå. Køre må jeg ikke rigtigt… så målet er at jeg måske en dag kan cykle rundt. I hvert fald bare lidt. Hvis jeg nu selv kan cykle ned og hente et par ting i Brugsen eller for den sags skyld hente vores børn den dag det bliver aktuelt, ja så ville det jo være rent lykke. Det kræver meget af mig bare at gå en lille tur. Men jeg kan pt godt cykle 1 time på motionscykel herhjemme (er dog noget svimmel under, så en 3 hjulet cykel bliver aktuelt og så nok ikke alt for langt af gangen, så jeg også kan hænge sammen resten af dagen), er dog også ret udkørt efter, men det hjælper i det lange løb. Det er det som POTS’en “frygter” (;-)) allermest, det er motion. Dog ikke i overdrevet mængde. POTS handler generelt om at mærke sig selv, lytte til kroppen og føle. Jeg kan stå op og have det helt elendigt, og der… lige der når jeg står ud af sengen, så ved jeg om det er overstimulering af nervesystemet = afslapning eller om det er en tur på motionscyklen der hjælper. Så mit bedste råd til dig på den anden side: LYT! FØL! MÆRK! Det er vejen frem.

Det hele handler om at uddelegere din energi. Lad være med at bruge alt din energi på støvsugning hvis det er det eneste energi du har den dag, brug den i stedet på noget der gør dig glad. Det nytter ikke noget hvis den sparsomme energi du har, bliver brugt unødigt (med unødigt mener jeg på “kedelige” ting. Hvis det var hvad du brugte din energi på og så ikke havde mere, ville du også inden længe skulle samles op psykisk – for det er jo ikke et liv, kun at have energi til at tømme opvaskeren hver dag…..). Mit mål er at kunne cykle de 500 meter ned i SPAR og tilbage igen og stadig kunne hænge sammen resten af dagen, det er det, som er kunsten.

Når man kan den kunst (det føler jeg efterhånden jeg kan, bliver dog stadig nogle gange lidt ivrig) så kan man også leve med POTS’en. Som overskriften siger, kronisk syge spiller ikke syge, de spiller raske. Lige netop den sætning tror jeg at jeg har kringlet. For føler egentligt at folk omkring mig betragter og behandler mig rask. Men det kan de også kun, fordi jeg kan håndtere POTS’en og min sparsomme energi. Jeg er blevet vænnet til dens symptomer. ❤️

 

På det seneste….. (Længe siden)

Hvad er din livsglæde?

2 thoughts on “Kronisk syge, spiller ikke syge, de spiller raske….

 1. Hejsa Tania.

  Jeg fik denne tekst fra en Norsk veninde jeg har, og synes den fortæller så meget.

  Min bedste ven og jeg sad på en cafe og talte om løst og fast. Mens jeg tog min medicin, blev min ven alvorlig. Samtalen gik i stå.
  Ud fra ingenting, sagde hun: hvordan føles det at være syg?”.

  Jeg blev overrasket over hendes spørgsmål og det faktum, at jeg troede, hun vidste alt om min sygdom. Vi havde kendt hinanden i mange år, hun havde været med mig hos lægen, og vi havde boet sammen. Hvad skulle hun ellers vide?

  Det var om medicin og smerte. Hun undersøgte mig nysgerrig, men stadig ikke tilfreds. ” men hvordan føles det at være syg, virkelig?”

  Jeg prøvede at få fatningen tilbage. Jeg ledte efter de rigtige ord. Hvordan skulle jeg svare på det spørgsmål? Selvfølgelig kunne jeg lave jokes og grine det væk, som jeg plejede, og bringe samtalen over på noget andet, men hvis jeg ikke kunne forklare hende det, hvem ville jeg så kunne forklare det til?

  I det øjeblik, blev ske-teorien født.

  Jeg samlede alle de skeer, der lå på vores bord. Så tog jeg dem på bordene ved siden af. Jeg så på hende og sagde: ” okay. Du er syg. hun så forvirret ud på mig.

  Jeg ville have hende til at holde skeerne, så jeg kunne tage en og en. Jeg vil demonstrere det tab, som kroniske syge mennesker ofte oplever. Jeg burde konstant kontrollere, hvor mange skeer hun havde. Ligesom sygdom styrer mit liv og ikke mig.

  Jeg forklarede hende, at den største forskel i at være sund og syg er, at man er nødt til at træffe valg. Du skal altid overveje ting, som sunde ikke behøver at tænke på. Sunde mennesker er i den forstand, at de ikke behøver at træffe disse valg. En gave mange tager for givet.

  Hun tog imod de skeer, jeg gav hende. Jeg sagde, hun skulle tælle dem. Jeg forklarede, at en sund person har en hvis utømmelig antal skeer. Men når man er syg, har man ikke mere. For at planlægge dagen, skal du vide præcis hvor mange skeer du besidder.

  Hun talte 12 skeer. Hun grinede og sagde, at hun ville have mere. Hun så skuffet på mig, da jeg sagde, “nej, ikke mere”. allerede nu forstod hun noget, jeg har følt i årevis. Jeg forklarede hende, at der ikke var flere skeer, og at hun hele tiden skulle være klar over, hvor mange hun havde i hånden. At hun var nødt til at tage sig godt af dem og aldrig lade nogen gå til spilde.
  Jeg bad hende om at liste dagens opgaver. Jeg forklarede hende, at hver eneste ting hun valgte at gøre, pligt eller sjov, kostede hende en ske.

  ” Arbejde” startede hun med. Jeg rettede hende med det samme, mens jeg tog en ske. ” nej Du kan ikke bare gå på arbejde. Først skal du vække din krop, du skal mærke hvordan du har det idag, og du er nødt til at vågne op efter alt for lidt søvn, du skal spise, for uden mad, kan du ikke tage din medicin. Og hvis du ikke tager medicin, kan du give alle dine skeer væk med det samme. Efter morgenmaden har jeg fjernet en anden ske, og hun indså, at hun ikke havde fået noget på tøjet endnu. Badet kostede hende også en ske.

  Jeg tror, hun forstod min pointe, da hun bare sad med 6 af de 12 skeer og stadig ikke var kommet på arbejde. Jeg bad hende om at tænke grundigt over de valg resten af dagen, da tabte skeer aldrig kan blive returneret nogle gange kan man låne en ske fra morgendagens buket, men prøv at forestille sig, hvor hård i morgen vil være med en ske.

  Jeg forklarede også hende, hvordan en kroniker altid har tanker og bekymringer til i morgen. Bliver du mere syg? Har du nogen ekstra udfordringer? En masse ting at tænke på. Du vil ikke have for få skeer i tilfælde af, at du pludselig har brug for dem. Sådan er virkeligheden for en kroniker. Du er nødt til at være forberedt på alt.
  Vi gik igennem resten af dagen, og hun lærte, at springe over frokosten kostede hende en ske. Og vente på toget. Med kun en ske tilbage efter arbejde, vælger hun enten at lave noget husarbejde eller noget sjovt. Ikke begge dele. Hun blev tvunget til at træffe valg og tænke på konsekvenserne på en ny måde.

  Endelig sad hun med tårer i øjnene. ” hvordan gør du det her Skal du tænke sådan hver eneste dag?” jeg forklarede hende, at nogle dage har jeg flere skeer, andre dage har jeg færre uanset hvor mange jeg har, jeg er altid nødt til at tage hensyn til det. Jeg har lært at leve et liv med en reserve ske i min lomme. Så er jeg altid klar.

  Det sværeste, jeg nogensinde har lært, er at begrænse mine aktiviteter. Jeg hader følelsen af at være på sidelinjen og nødt til at vælge at være hjemme i stedet for at gøre noget, jeg gerne vil.

  Jeg ville have hende til at føle den. At alt skal planlægges, ikke at løbe tør for skeer. Det, der er den største selvfølge for sunde, er en strategikamp for mange kronikere. Det er her, forskellen mellem frisk og syg er så tydelig. Jeg savner frihed. Jeg ville ønske, jeg ikke skulle tælle skeer.

  Da vi forlod cafèen, var hun virkelig ked af det. Jeg gav hende et knus og stak hende en ske, jeg havde gemt i min hånd. ” jeg er heldig! Jeg synes, det er et privilegium. Jeg er nødt til at tænke igennem alt, hvad jeg gør. Ved du, hvor mange skeer raske mennesker der spilder hver eneste dag? Jeg har ikke kapacitet til at spilde dyrebare skeer. Men jeg valgte at bruge min ske til at være sammen med dig “.

  Kære læser. Uanset hvor mange skeer du har til din rådighed – nyd det og vær glad for hver en 🙂

  Reply
  1. Skøn historie, den vil jeg da tage til mig. En virkelig god måde at beskrive det på. Håber alt vel. Knus T.

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *